Apparaten in de slaapkamer

Apparaten in de slaapkamer

Er zijn verschillende verhalen over het effect van apparaten in de slaapkamer. Met de opkomst van de mobiele telefoon en tablet zijn er steeds meer apparaten in onze woningen en ook in onze slaapkamers. In dit artikel wordt kort beschreven wat de voor- en nadelen van deze apparaten zijn op onze nachtrust.

1. Een Televisie in de slaapkamer

Eén van de apparaten die steeds vaker terugkomt in onze slaapkamer is een televisie. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de straling die afgestoten wordt door een televisie. Wel heeft een televisie hebben op een slaapkamer 2 andere effecten die wel nadelig zijn op je nachtrust. Namelijk blauw licht en een verstoring van het slaapritme.

Blauw licht
Het blauwe licht wat een televisie uitstraalt als deze aan staat herkent je lichaam als natuurlijk licht. Door dit licht denkt je lichaam dat het overdag is en dat je moet wakker worden. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen.

Verstoring slaapritme
Een slaapkamer is bedoeld om een goede nachtrust in te hebben. Wanneer je besluit om vaak televisie te kijken in de slaapkamer ga je onbewust een slaapkamer minder associëren met slapen. Daarnaast is het verstandig om een half uur voor het slapen gaan geen televisie meer te kijken. Hangt er een televisie in de slaapkamer dan is het verleidelijk om de televisie even aan te zetten.

2. Vermijd mobiele telefoons en tablets in de slaapkamer

Hetzelfde als bij een televisie produceren de schermen van telefoons en tablets blauw licht. Door vlak voor het slapen naar een telefoon of tablet te kijken beïnvloedt dit de nachtrust negatief. Daarnaast geven tablet en telefoons meldingen en geluiden die de slaap verstoren. Wanneer je bijvoorbeeld om 22 uur gaat slapen en je om 23:30 nog berichten krijgt van een chat-applicatie verstoort dit de nachtrust. Je kunt wakker worden of zelfs onbewust alertheid opbouwen voor deze meldingen en geluiden.

3. Luchtreiniger

Een apparaat dat in de slaapkamer past is een luchtreiniger. Een luchtreiniger maakt de slaapkamer schoon van stof, allergenen, pollen en bacteriën. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat de lucht schoner is waardoor je meer zuurstof binnen krijgt en makkelijker kunt ademhalen in een ruimte. Uit een studie is gebleken dat de kwaliteit van lucht van belang is op de impact op slaap. In deze studie werd gekeken naar de impact van luchtvervuiling door verkeer in de slaapkamer op de nachtrust. In de studie kwam naar voren dat in de gevallen van slechte luchtkwaliteit de kans op kwalitatieve nachtrust afneemt (bron).

Bij het aanschaffen van een luchtreiniger is het wel belangrijk om te kijken naar het geluidsniveau. Je wilt het liefst dat de luchtreiniger zo stil mogelijk is om tijdens de nachtrust geen last van geluid te hebben.

Heb jij zelf nog andere apparaten die je gebruikt in de slaapkamer? Laat het weten in een reactie hieronder.