Rozenkelim – Wat is een rozenkelim? Waar moet je op letten bij een rozenkelim

Authentieke Rozenkelim, handgeweven in Moldavie 320cm x 182cm

Wat is een rozenkelim? Een rozenkelim is een vloerkleed die handgeweven gemaakt is. De rozenkelims hebben ieder een uniek patroon waardoor ze uniek en onderscheidend van elkaar zijn. Een kelim wordt meestal gemaakt van schapen-, geiten- of kamelenhaar. Hierdoor zijn de kelims dun en plat en hebben ze geen pool.

1. Waar komt een rozenkelim vandaan?

Rozenkelims komen uit verschillende Oosterse landen bijvoorbeeld uit Moldavië of Turkije. De kelims zijn uniek en arbeidsintensief wat ze kostbaar maken. Koop je een originele kelim, dan zul je er waarschijnlijk niet snel een tweede van aantreffen. Mocht je iets minder budget ter beschikking hebben dan zijn er tegenwoordig ook replica rozenkelims verkrijgbaar.

2. Waar je op moet letten bij het kopen van een rozenkelim

Bij het kopen van een rozen kelim wil je het liefst zeker weten dat het om een originele rozenkelim gaat. Hieronder een aantal onderdelen waar je op kunt letten:

Is de kelim handgemaakt

Het eerste waar je op moet letten is of de kelim handgemaakt is. Het liefst wil je natuurlijk niet een replica aanschaffen. Je kunt dit controleren door de achterkant van de kelim te bekijken. Kun je het patroon ook duidelijk op de achterkant zien? Dan is de kans groter dat deze kelim handgemaakt is. Vaak geldt hoe duidelijker het patroon op de achterkant is, hoe hoger de kwaliteit is.

Op de juiste manier gereinigd

Een originele kelim kan tientallen jaren oud zijn. Naar van loop van tijd komt er er natuurlijk stof in of kan er een vlek in de rozenkelim komen. Het reinigen van een kelim op de juiste manier is erg belangrijk om de kwaliteit te bewaren. Bijvoorbeeld door gebruikt te maken van natuurlijke zeep.

De herkomst van de rozenkelim

Een originele unieke kelim heeft een verhaal omdat deze vaak lang mee gaat en uniek is. Zo is vaak ook de herkomst van de kelim uniek en kun je hier navraag over doen. Ben je op zoek naar een originele kelim? Dan weet je dat het herkomstland niet Nederland moet zijn.

Een certificaat

Ga je op vakantie opzoek naar een authentiek vloerkleed? Dan is het soms erg lastig om een replica te onderscheiden van een origineel. Authentieke en handgemaakte vloerkleden hebben een certificaat. Hier kun je navraag over doen. Wel is een certificaat makkelijk na te maken en geeft dus niet altijd sluitend bewijs van echtheid.

De kleuren van de kelim

Een groot verschil tussen een echte en een replica is zijn de kleuren. Een originele kelim is gekleurd met kleurstoffen uit planten en bevatten daardoor meerdere tinten van dezelfde kleur. Een synthetisch geverfde kelim heeft een veel minder verschillende kleurtinten omdat deze de garen machinaal gekleurd zijn. Mocht het vloerkleed afgeven als deze een beetje nat wordt? Dan weet je ook dat het vloerkleed van niet goede kwaliteit is.

3. Voordelen van een rozenkelim

Net als bij alle vloerkleden heeft het hebben van een rozenkelim enkele voordelen. Hieronder staan enkele voordelen opgesomd:

  • Warmte – Een mooie kelim geeft extra warmte aan de voeten. Vergelijk je dit met een kale vloer dan zul je snel het verschil merken.
  • Stijl – Een mooie rozenkelim kan een aanvulling zijn in de kamer. Je kunt een kelim gebruiken in een kamer met dezelfde stijl of juist een uiterste opzoeken. Een kelim staat namelijk ook heel erg mooi in een strak ingerichte kamer.
  • Kleuren – De unieke kleuren in een kelim zorgen ervoor dat in jouw kamer meerdere kleuren voorkomen. Dit geeft kamer extra warmte.
  • Geluid – Een kelim zorgt ervoor dat de ruimte iets minder gehorig is.
  • Beschermingvloer – Misschien is dit niet de belangrijkste reden om een kelim te kopen maar je vloer wordt voor een stukje beschermd tegen beschadigingen.

4. Aanbieders van rozenkelims

Bekijk kelims van Karpet24.nl

Bekijk kelims van Rozenkelim.nlRozenkelim - Wat is een rozenkelim? Waar moet je op letten bij een rozenkelim

Bekijk kelims van Vloerkledenwinkel.nl

Bekijk kelims van Vloerkleedcenter.nl

5. Voorbeelden van rozenkelims

Antieke rozenkelim uit Moldavie 344cm x 173cm
Antieke rozenkelim uit Moldavie 344cm x 173cm
Authentieke rozenkelim 285cm x 214cm
Authentieke rozenkelim 285cm x 214cm
Autheniteke rozenkelim 285cm x 187cm
Autheniteke rozenkelim 285cm x 187cm
Authentieke Rozenkelim, handgeweven in Moldavie 200cm x 132cm
Authentieke Rozenkelim, handgeweven in Moldavie 200cm x 132cm