Slaaptips voor je baby

Slaaptips voor je baby

Een baby kan van grote invloed zijn op je nachtrust. Wanneer je baby niet slaapt, slaap jij waarschijnlijk ook niet. Om je te helpen vind je in dit artikel meerdere slaaptips voor je baby die jou kunnen helpen om je baby eerder of sneller te laten slapen. Op deze manier heb je zelf ook meer kans op voldoende nachtrust.

Slaaptips voor je baby:

1. Een vast slaapritueel

Nadat jouw baby een paar maanden oud is kun je een slaapritueel gaan bedenken. Hiermee help je jouw baby om te herkennen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Het voorlezen van een boek, een pyjama aantrekken of een liedje zingen helpt jouw baby rustig te worden vlak voordat het tijd is om te gaan slapen. Een kort slaapritueel in bijvoorbeeld de babyslaapkamer kan bijdragen tot een eerdere en betere slaap voor jouw baby.

2. Zelf in slaap laten vallen

Het is belangrijk om op den duur jouw baby zelf in slaap te laten vallen. Door met elk geluidje meteen naar jouw baby te gaan ontwikkel je een gewoonte bij jouw baby. Door eerst een paar minuten te wachten en jouw baby gewoon op het matras te laten liggen geef je jouw baby eerst de gelegenheid om eerst zelf in slaap te vallen.

3. Houdt rekening met licht

Zowel voor volwassenen, kinderen en baby’s is licht van grote invloed op de nachtrust. Van nature slapen mensen wanneer het donker is. Dit is niet anders voor jouw baby. Door ervoor te zorgen dat het donker is wanneer je baby ’s avonds gaat slapen stimuleer je het natuurlijke gedrag. Ook overdag kun je hier rekening mee houden door jouw baby voldoende licht te geven wanneer jouw baby wakker is.

4. Zorg voor dutjes overdag

Dutjes overdag zijn erg belangrijk voor jouw baby. Door overdag jouw baby de rust te gunnen en dutjes te laten doen zorg je ervoor dat je baby overdag voldoende kan slapen. Zorg ervoor dat je overdag jouw baby voldoende rustige momenten gunt zodat hij of zij rustig kan slapen in een kalme en rustige omgeving. Dit zorgt ervoor dat je baby voldoende rust heeft en draagt bij aan een uiteindelijk natuurlijk slaapritme van de baby.

5. Reduceer afleiding wanneer het slaaptijd is

Een baby is snel afgeleid ook wanneer hij of zij eigenlijk moet gaan slapen. Een mobile boven het bed van de baby is leuk voor overdag. Maar deze kan zorgen voor afleiding ’s nachts. Wanneer je wilt dat de baby gaat slapen is het verstandig om de mobile weg te halen zodat de baby hier geen afleiding van heeft. Zo zorg je dat jouw baby rustig gaat slapen op het moment dat dit eigenlijk de bedoeling is.

6. Zelf een slaappatroon creëren

Je kunt ook zelf een slaappatroon creëren door op een vast moment de wekker ’s nachts te zetten. Op deze manier creëer je voor jezelf en voor de baby een vast slaappatroon. Vervolgens kun je de wekker steeds iets later zetten waardoor je de baby steeds meer leert om langer door te slapen.

Mochten deze tips niet helpen dan is er altijd nog een troost. Op een gegeven moment wanneer de baby ouder wordt zal deze steeds langer doorslapen waardoor op den duur ook je eigen nachtrust weer verbetert.