Tips voor een goed bed of boxspring voor een optimale nachtrust

Tips voor een goed bed of boxspring

Iedereen is uniek en daarom kan de perfecte oplossing voor een bed of boxspring per persoon verschillen. Elk lichaam heeft een andere behoefte qua ondersteuning omdat het lichaam en gewicht per persoon verschillen. Daarnaast heb je vaak ook nog een eigen voorkeur of je liever op een iets harder of zachter matras slaapt. Om je te helpen bij het kiezen van een goed bed of een boxspring vind je in dit artikel enkele tips voor een goed bed of boxspring.

Tips voor een goed bed of boxspring

De bed of boxspring

De keuze voor een bed of boxspring maakt voor je nachtrust niet heel veel uit. Met zowel een bed als boxspring kun je het zelfde comfort realiseren. Wel is het belangrijk om bij het aanschaffen van een bed of boxspring rekening te houden met de ventilatie van de bodem. Tijdens je slaap verlies je ongemerkt veel vocht en dit moet goed afgevoerd kunnen worden. Hiervoor is het van belang om te kiezen voor een goed ventilerende bedbodem. Je zou kunnen kiezen voor een lattenbodem, spiraalbodem of een ander goed ventilerende bodem.

Afmetingen van je bed of boxspring

De afmetingen van je bed of boxspring worden nog wel eens onderschat. Voor de lengte van je bed of boxspring is het goed om rekening te houden met de langste slaper. Bij de lengte kun je 20-30 centimeter optellen om de ideale lengte te bepalen.
Voor de breedte kun je voor een tweepersoonsbed idealiter een bed nemen van 180 cm breed. Het is natuurlijk gezellig om knus naast elkaar aan te liggen in een smaller bed. Alleen is het wel prettig om ruimte te hebben tijdens de nacht. Door een groter bed verminder je de kans dat je elkaar wakker houdt.

Matras

Bij een goed bed of boxspring hoort een goed matras. Een goed matras ondersteunt je op de juist plekken zodat je ergonomisch goed ligt. Dit kun je controleren door op je zij te gaan liggen en iemand die achter je staat laten kijken of je rug in een rechte lijn ligt. Lig je scheef dan wordt je lichaam niet optimaal ondersteund.

Naast de juiste ondersteuning is het belangrijk om te kiezen voor een matras dat goed ventileert. Net als bij de bedbodem is het belangrijk dat het vocht goed afgevoerd kan worden. Er zijn verschillende materialen die bekend staan om een goede vochtafvoerende werking. Enkele voorbeelden hiervan zijn de pocketveringmatrassen en koudschuimmatrassen. Deze staan bekend om de goed vochtafvoerende werking.

Kussen

Een kussen is misschien wel net zo belangrijk als een matras. Een goed kussen ondersteunt je hoofd waardoor je hoofd tot ontspanning kan komen. Bij een goed kussen is het belangrijk dat deze je hoofd op de juiste manier ondersteunt. Net als bij een matras zou je dit kunnen controleren door op je zij te gaan liggen en iemand die achter je staat te laten kijken of je rug en hoofd in een rechte lijn ligt. Vaak gebruiken mensen te veel kussens waardoor het lichaam niet recht ligt. Hierdoor moeten je spieren en gewrichten inspanning leveren terwijl deze eigenlijk de rust moeten krijgen om te herstellen.

Beddengoed

beddengoed gebruik je om jouw matras te beschermen en om je lichaam te verwarmen. Het juiste beddengoed gebruiken is erg belangrijk. Zo wil je het liefst in de zomer gebruikmaken van beddengoed wat goed ventileert en luchtig is. Enkele materiaalsoorten die luchtig zijn is bijvoorbeeld katoen of bamboe. Kies in de zomer bij voorkeur ook voor een zomerdekbed en een molton die goed luchtdoorlatend is.

Kwaliteit

Beddengoed, een matras en een bed of boxspring is na verloop van tijd aan vervanging toe. Het beddengoed ventileert minder goed en een matras verliest zijn ondersteunende werking. Afhankelijk van de kwaliteit van het product is deze eerder of minder snel aan vervanging toe. Bij het aankopen van een product is het verstandig om hier naar te informeren. Op deze manier weet je zeker dat je een juiste keuze maakt en niet na enkele jaren alweer producten moet vervangen.

Deze tips helpen je met het maken van een goede keuze voor je bed of boxspring. Heb jij zelf tips voor een goed bed of boxspring? Laat het weten in een reactie hieronder.

Bron afbeelding: @newgirlnessi