Tips voor een optimale slaapkamer temperatuur

Tips voor een optimale slaapkamer temperatuur

Een optimale slaapkamer temperatuur is belangrijk om goed in slaap te kunnen vallen. Een slaapkamer temperatuur van rond de 18 tot 20 graden is ideaal. De optimale temperatuur is voor iedereen echter wel verschillend en kan voor jou best een graadje warmer of kouder zijn. In dit artikel vind je tips voor een optimale slaapkamer temperatuur bij zowel een te warme slaapkamer als een te koude slaapkamer. We geven je tips voor een optimale slaapkamer temperatuur voor zowel een te warme als een te koude slaapkamer.

Slaaptips voor een te warme slaapkamer:

Een warme slaapkamer is niet prettig en maakt het lastiger om in slaap te komen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat de temperatuur in je slaapkamer toch iets dragelijker is.

1. Airco

Een airco is een prima oplossing als je slaapkamer te warm is. Door een airco aan te zetten kun je een groot oppervlakte verkoelen. Wel is het belangrijk om de slaapkamer af te sluiten van de buitenlucht als het buiten nog erg warm is. Op deze manier voorkom je dat de airco ook de buitenlucht afkoelt en hier is natuurlijk geen beginnen aan.

2. Open raam

Door een raam op de juiste momenten open te zetten kun je jouw slaapkamer behoorlijk afkoelen. Door bijvoorbeeld het raam ’s avonds te openen of op momenten wanneer het buiten koeler is koelt je slaapkamer behoorlijk af. Je zou jouw slaapkamerraam aan het begin van de avond open kunnen zetten. Let wel op dat je ’s ochtends het raam weer sluit wanneer het buiten warmer is om het lekker koel in de slaapkamer te houden.

3. Ventilator

Met een ventilator creëer je een luchtstroom die ervoor zorgt dat je slaapkamer koel kan blijven. Is je slaapkamer erg warm en warmer dan de buitenlucht? Dan kun je ervoor kiezen om de ventilator naar buiten te richten. Op deze manier verlaat de warme lucht de slaapkamer en geef je de slaapkamer de mogelijkheid om koude lucht van buiten naar binnen te halen. Zijn andere kamers koeler dan je slaapkamer? Dan kun je de ventilator richten op de deur om de warmte uit je slaapkamer te blazen.

4. Ventilatie

Wanneer het warm is in de slaapkamer is het belangrijk dat jouw bed goed ventileert. Je lichaam is 37 graden en in een warme kamer heeft je lichaam extra moeite om de warmte kwijt te kunnen. Hierdoor ga je waarschijnlijk meer transpireren en dit moet natuurlijk door het bed allemaal afgevoerd worden. Gemiddeld verlies je tussen de 300 en 400 ml aan vocht in een nacht. Door een goed ventilerend bed te nemen zorg je ervoor dat je lichaam goed kan afkoelen.

5. Zomer dekbed

Een zomerdekbed is gemaakt van stoffen die luchtig zijn en goed ventileren. Op deze manier kun je makkelijker overtollige warmte kwijt. Een zomerdekbed kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van katoen of bamboe en is niet erg dik. Als het erg warm is kun je zelfs overwegen om te slapen zonder dekbed.

6. Katoenen dekbedovertrek en hoeslaken

Goed ventilerend bedlinnen zoals een dekbedovertrek en een hoeslaken is ook erg belangrijk. Hierdoor realiseer je een mooi luchtige slaapopstelling en kan vocht relatief eenvoudig verdampen.

Naast deze tips zijn er nog meer tips voor specifiek warme nachten. Deze tips helpen je om te slapen wanneer het echt warm is buiten. Lees hier 31 slaaptips voor warme nachten.

Slaaptips voor een te koude slaapkamer:

Een te koude slaapkamer is natuurlijk ook niet prettig als je wilt gaan slapen. In tegenstelling tot een warme slaapkamer kun je in de meeste gevallen prima ervoor zorgen dat je slaapkamer niet te koud is.

1. Raam gesloten houden

De eerste tip om te voorkomen dat je slaapkamer te koud wordt is je raam gesloten houden. Op deze manier voorkom je dat er koude lucht je slaapkamer binnen komt. Als je toch frisse lucht binnen in je slaapkamer wilt hebben dan kun je even het raam open doen of een deur openen zodat er alsnog lucht van andere ruimtes je slaapkamer binnen kan komen.

2. Verwarming

Als je een verwarming op de slaapkamer hebt is het natuurlijk verstandig om de verwarming boven aan te zetten. Op deze manier komt er meer warmte in de slaapkamer en zorg je voor een betere slaapkamertemperatuur.

3. Winterdekbed

Je kunt in plaats van een normaal dekbed ook kiezen voor een extra dek winterdekbed. Een winterdekbed is extra dik waardoor je er meer warmte van krijgt. Gebruik je nog een 4 seizoenen of zomerdekbed? Dan kan het slim zijn om deze te wisselen voor een winterdekbed.

4. Een extra deken

Is een winterdekbed nog niet genoeg? Je kunt natuurlijk ook gewoon simpelweg een extra deken pakken. Deze zorgt voor extra warmte en kun je bovenop een dekbed prima gebruiken. Kies bij voorkeur wel een deken die goed vochtdoorlatend is. Zodat je nog altijd vocht eenvoudig kwijt kunt raken.

5. Extra isolatie van de kamer

Mocht het nog steeds te koud in de kamer zijn dan kan extra isolatie een vervolgstap zijn. Met extra isolatie zorg je ervoor dat de slaapkamer beter geïsoleerd is van de buitenlucht. Je kunt bijvoorbeeld de muur isoleren met isolatiemateriaal of extra dik glas in de ramen plaatsen. Door de slaapkamer beter te isoleren zorg je ervoor dat de kamer warmer blijft.

Deze tips voor een optimale slaapkamer temperatuur helpen je om jouw slaapkamer op de meest ideale temperatuur te houden. Heb jij zelf andere tips hoe je jouw slaapkamer koel houdt of juist verwarmt? Deel dan jouw tips in een reactie hieronder.