Voedingstips voor een betere nachtrust

Voedingstips voor een betere nachtrust

Voeding heeft veel invloed op je nachtrust. Door gezond en gevarieerd te eten geef je jouw lichaam de verschillende voedingstoffen die het nodig heeft. Door bepaalde voedingsmiddelen juist wel of niet te eten kun je zorgen voor een betere nachtrust. In dit artikel lees je verschillende voedingstips voor een betere nachtrust. Deze bevatten onder andere voedingstoffen die de nachtrust bevorderen en voedingsstoffen die je beter niet kunt eten.

Voedingstips voor een betere nachtrust:

Melatonine

Een stof die de nachtrust bevordert is melatonine. Deze stof kan ontstaan doordat je darmen melatonine uit voedingstoffen te onttrekken. In onbespoten bananen, kersen, mango, lijnzaad, zonnebloempitten, amandelen, haver, tomaten, ananas, walnoten en sint janskruid zit de stof melatonine. De stof melatonine is een van de stoffen die de nachtrust op een natuurlijke manier bevordert.

Calcium

De stof calcium zorgt voor regulatie van de prikkelbaarheid van het zenuwstelsel. Door voldoende calcium te eten kan dit de nachtrust bevorderen. Calcium zit in melk, kaas, groente, noten en peulvruchten. Calcium heeft verder ook een positief effect op de ontwikkeling van de botten en kan op oudere leeftijd botontkalking voorkomen.

Vitamine D

Te weinig vitamine D kan bijdragen aan een minder goede nachtrust. Vitamine D wordt door je lichaam geproduceerd bij blootstelling aan daglicht. Vitamine D helpt de regulatie van slaap en bij een tekort hiervan kan dit je lichaam problemen geven. Bij een tekort aan vitamine D zou je kunnen overwegen om supplementen te slikken. Lees voor het gebruik van supplementen altijd de bijsluiter en raadpleeg een arts.

Vitamine B6

Te weinig vitamine B6 in het lichaam komt bijna niet voor. Vitamine B6 zit in veel verschillende producten. Enkele producten die veel vitamine B6 bevatten zijn vlees, brood, eieren en graanproducten. Deze vitamine helpt bij het produceren van tryptofaan wat helpt bij een goede nachtrust.

Magnesium

Magnesium kan bij een tekort de nachtrust negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Magnesium zit in veel voedingstoffen zoals avocado, peulvruchten, noten, bananen en broccoli.

Tryptofaan

De stof tryptofaan is een aminozuur die je lichaam helpt bij het reguleren van het lichaam. Tryptofaan komt voor in verschillende voedingsstoffen waaronder vlees, vis, zuivelproducten, linzen, pinda’s en tarwekiemen.

Voeding die de slaap negatief beïnvloedt

Naast voeding die de slaap positief beïnvloedt is er ook voeding die de slaap negatief beïnvloedt. Bepaalde stoffen stimuleren het lichaam en geest op een moment dat dit soms niet gewenst is. Hieronder enkele stoffen die de nachtrust negatief beïnvloeden.

Cafeïne

Eén van de stoffen die je nachtrust negatief beïnvloedt is cafeïne. Deze stof komt in verschillende producten voor en zorgt ervoor dat je het hormoon adrenaline aanmaakt en deze stof verslechtert de nachtrust. Probeer enkele uren, het liefst minimaal 4 uur voor het slapen gaan geen producten meer te nuttigen die cafeïnehoudend zijn. Producten die cafeïne bevatten zijn bijvoorbeeld: koffie, chocola, thee, cola en energiedrank.

Nicotine

Een andere stof die de nachtrust negatief beïnvloedt is nicotine. Deze stof heeft een negatieve invloed op slaap. Nicotine is een verslavende stof die je door roken in het lichaam krijgt. Door te roken verhoog je de hartslag en is er een hogere hersenactiviteit. Dit zorgt ervoor dat je een kleinere kans hebt om goed te kunnen slapen.

Alcohol

Soms wordt er gedacht dat je van alcohol beter slaapt. Door de stof alcohol val je soms wel sneller in slaap door de verdovende werking. Maar tijdens je slaap, slaap je helaas wel minder diep en onrustiger. Drink je alcohol dan beïnvloedt dit vooral de diepe REM-slaap. Dit is juist de slaap die je nodig hebt om goed tot rust te komen en om weer uitgerust en ontspannen wakker te worden. Hierdoor kan iemand die veel alcohol heeft gedronken misschien wel langer slapen, maar wordt degene toch minder uitgerust wakker als wanneer die geen alcohol gedronken heeft.

Algemene tips

Er zijn voedingsmiddelen die goed zijn voor de nachtrust en voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten voordat je gaat slapen. Daarnaast zijn er nog enkele algemene tips over voeding en nachtrust. Elk van deze tips kan ervoor zorgen dat je net iets beter tot rust kunt komen en beter slaapt.

Geen grote maaltijd vlak voor het slapen

Een belangrijke tip is het niet nuttigen van een grote maaltijd vlak voor het slapen. Door vlak voor het slapen veel te eten geef je jouw lichaam niet de rust en is je lichaam druk bezig met het verwerken van de maaltijd. Heb je toch trek? Neem dan een paar crackers of wat groente zodat je toch een verzadigd gevoel hebt voor het slapen. Slapen met een honger gevoel kan ook zorgen voor een mindere nachtrust.

Pittige gerechten voor het slapen

Naast een zware maaltijd voor het slapen gaan is het ook niet verstandig om pittige gerechten te eten. Door pikant eten gaat je lichaamstemperatuur omhoog wat uiteindelijk de nachtrust niet bevordert.

Een gevarieerde voeding

Om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen is het belangrijk om een gevarieerde voeding te hebben. Met een gevarieerde voeding zorg je ervoor dat je alle vitaminen en mineralen binnen krijgt die je nodig hebt. Een gevarieerde voeding bestaat bijvoorbeeld uit groente, fruit, zuivel, vlees en vis. Hierbij geldt dat je gedurende de week verschillende voedingsstoffen kunt eten.

Voeding op gestructureerde tijdstippen

Regelmaat is belangrijk voor het lichaam. Dit geldt ook voor de tijdstippen wanneer je wat gaat eten. Door met enige regelmaat en structuur op vaste tijdstippen te eten zorg je ervoor dat de spijsvertering goed op gang blijft. Daarnaast wordt hierdoor de kans kleiner dat je snel even tussendoor ongezonde snacks gaat eten.

Heb jij nog meer voedingstips voor een betere nachtrust of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.